Sevärdheter

Huvudstaden KotaKinabalu

Kota Kinabalu är huvudstad i Sabah regionenpå Borneo. Staden ligger på den nordvästra kusten och staden har en befolkning på 617 972. Tillsammans med de intill liggande tätorterna Har Kota Kinabalu en uppskattad befolkning på 900 000. Huvudstaden är det största urbana centret i Sabah och den sjätte största i Malaysia. Däremot heter Borneos största region Sarawak och området anses som ett världsarv av UNESCO. Här finns ett antal nationalparker (Bako National Park, Talang Satang National Park, Kubah National park), intakta vackra regnskogar och ett växt- och djurliv som bara finns på Sarawak.

Borneo Tunku Abdul Rahman National Park ligger på ena sidan och Mount Kinabalu, som gav staden dess namn. Kota Kinabalu är ofta känd som K.K. inom Malaysia och internationellt. Det är ett stort turistmål och en populär inkörsport för resenärer som besöker Sabah och Borneo. Kinabalu National Park ligger cirka 90 kilometer från huvudstaden och det finns många turistattraktioner i och runt staden. Shopping, uteserveringar, nöje, god mat och andra njutbarheter finns till hands. Kota Kinabalu är också ett av de stora industriella och kommersiella centra i östra Malaysia. Dessa två faktorer samverkar för att göra Kota Kinabalu till en av de snabbast växande städerna i Malaysia. Här kan du tag en fika i stadsvimlet och se världen gå förbi!

Sepilok Orang Utan Sanctuary

Sepilok Orang-Utan Rehabilitation Centre är beläget cirka 25 kilometer väster om Sandakan i delstaten Sabah i malaysiska Borneo.

Centret öppnade 1964 som den första officiella orangutang rehabiliteringsprojekt för dem orangutanger som räddats från avverkningsplatser, illegal jakt eller hållits som husdjur. Föräldralösa orangutanger är rehabiliteras i att överleva igen i naturen och frigörs så snart som de är redo. Helgedomen är beläget inom Kabili-Sepilok Forest Reserve som täcker ett område på 5529 hektar, varav mycket är orörd regnskog. Idag lever runt 60 till 80 orangutanger fritt i reservatet. Sepilok Orang-Utan Rehabilitation Centre har blivit en av Sabahs populära turistattraktioner.