Res till fantastiska Borneo – Paradiset i Sydostasien

Shangri-Las_Tanjung_Aru_Resort

Borneoresor har allt ni behöver för er spännande semester i fjärran östern. Borneo är känd för exotiska djur och växter, vackra stränder och den unika kulturen. Här finns viktig reseinformation angående guidade turer, olika aktiviteter, visum, vaccinationer, försäkring och säkerhet för er tryggast möjliga semester. Vi på Borneoresor önskar er hjärtligt välkomna!

Borneo i ett Nötskal

Borneo är världens tredje största ö i världen och ligger norr om Australien. Ön är uppdelad i tre regioner som tillhör länderna Brunei, Indonesien och Malaysia. Öns population består av malajer, kineser och ”Dayak” som är den inhemska folkgruppen. Cirka 73 % av ön är indonesiskt territorium. De malaysiska delstaterna Sarawak och Sabah finns i norr och utgör ca 26% av ön. Den suveräna staten Brunei ligger på norra kusten mellan de malaysiska delstaterna och omfattar ca 1 % av Borneos yta. På denna ö finns den äldsta regnskogen i världen, 130 miljoner år gammalt, vilket är hela 70 miljoner äldre än Amazonas regnskog!

Borneo är omgiven av Sydkinesiska havet i norr och nordväst, Sulu havet till nordost, Celebessjön (bihav till Stilla havet) och Makassarsundet i öster, och Java havet och Karimatasundet i söder. Väster om Borneo finns den malaysiska halvön och Sumatra. I söder ligger Java, i öster finns Sulawesi och i nordöst påträffas Filippinerna.

Borneos högsta punkt är Mount Kinabalu i Sabah, Malaysia, med en höjd på 4095 m över havet. Det är den tredje högsta toppen i Sydostasien, vilket gör Borneo till världens tredje högsta ö.